Tuesday, August 27, 2013

Bila pelajar jadi pengajar maka ambillah pengajaran...


Sebenarnya lama sudah mahu berkongsi pengalaman menjadi guru ganti tapi selalu tertangguh. Lepas tengok video Mat Lutfi ni, keinginan tu pun datang balik (tu pun lepas beberapa bulan..hehehe). Tapi sebelum tu...assalamualaikum & salam sejahtera pembaca terchenta! Apa khabar? Moga sentiasa dalam rahmatNya. :)

Al kisah..dulu lepas dapat result STPM & menunggu panggilan ke universiti, aku pun sibuk mencari kerja atau lebih tepat, minta bapa tolong carikan kerja..hehehe. Yalah, tengok kawan2 semua pernah rasa hidup bekerja sementara so aku pun teringin juga. Habis SPM dulu aku x sempat sebab ambik lesen memandu jadi sekarang la masa yang sesuai! :D

Aku jadi guru ganti x lama mana pun, dalam 3 bulan ja. Ajar budak2 tahun 1,2,3. Major Bahasa Melayu la sebab tu ja yang aku berkeyakinan untuk ajar. Subjek lain, Sains & Matematik. Bahasa Inggeris aku memang tolak la sebab takut x pasal2 terbelit lidah budak2 tu dengan nahu Hindustan aku..hehehe.

Well, jadi cikgu ni memang x senang. Dulu aku bukannya penyabar, cepat ja berasap. Time tu la kesabaran aku banyak teruji. Walaupun aku suka budak tapi agak2 la kena bertahan dengan murid yang x sampai 10 saat kita marah, dorang sudah buat hal balik..hampir pecah anak tekak aku menjerit2. Kelas hujung dengan perangai dorang yang susah terima arahan & siap menangis bila aku suruh dorang jawab soalan walaupun aku cakap dengan lemah lembut sopan santun berbudi pekerti. (-.-") tapi x pernah kenal erti putus asa & suka menghiburkan orang. Kelas depan pula dengan sikap dorang yang perasan hebat & mulut pedas tapi memang rajin & bijak. Kelas tengah yang aku kira baik & mudah dikawal tapi selalu ja ada masalah siapkan kerja rumah & sibuk dengan kisah chenta siap jadi agensi cari jodoh untuk aku lagi..hihihi. Masa nilah aku sedar besarnya tanggungjawab yang cikgu2 aku pikul selama ni. Nampak ja garang, jahat & suka bagi kerja rumah tapi di hati sentiasa mendoakan yang terbaik untuk murid2. Masa tulah aku menyesal dengan perangai & kenakalan2 dulu. Rasa macam mahu menangis pun ada. Tapi dalam masa yang sama, aku sedar..biar macam mana pun teruk perangai murid, sebenarnya dorang masih boleh dibentuk. Dorang tu rebung, maka sebagai ibu bapa kedua..guru2 kenalah bijak melentur dengan penuh hikmah. :')

Sebenarnya terlalu banyak kisah yang boleh dikongsi tapi rasanya cukuplah sedikit ni sebagai tatapan pembaca di sini. Kalau mahu lebih, contact me personally..hehehe. Till then, enjoy these pics. (^_^)/

nama cikgu ni, cikgu Masran tapi dia bukan bapa aku..hehe

nampak x betapa mesra kanak2nya aku?? *perasan*

sibuk jadi guru kelas ganti ni,
layan karenah parents yang datang ambik report card anak2.

antara murid aku.
kembar x seiras yang suka bersaing. :)

kalau dari arah belakang macam budak sekolah kan?
aku yang baju & tudung itam tu la.. ;)

semangat buat warming up masa Larian 1 Malaysia tapi..
hakikatnya aku x lari pun..haha! :D

febret dulu kini & selamanya. MAKAN!
btw..muka teruk gila bab tension STPM baru habis tapi
tension jaga budak pula muncul..huhu!

buat2 malu, padahal pinggan penuh..hew3. :p
ni time Kem Bestari Solat untuk murid tahap 2.
time tu ilmu agama sekangkang kera ja pun..pakai biasa2 ja.

p/s : semoga pengalaman ni boleh bantu dalam proses mendidik anak2 sendiri pula sebab guru yang paling dekat dengan anak2 ialah ibu bapa..inshaAllah. ;)

Wednesday, August 14, 2013

Raya Jadi Lebih Meriah!

abang & Kaisara

kakak ipar & Kaisara

Mama & anak

budak kecik perasan dewasa! haha
Alhamdulillah. Akhirnya Syawal berjaya juga dirasai untuk ke sekian kali. Sebenarnya rasa rindu sangat pada Ramadhan, masih rasa tidak puas berada dalam bulan penuh barakah tu. Entah diterima atau tidak amalan kita, jom sama2 berdoa..semoga amalan diterima, dapat terus istiqamah & dipertemukan lagi dengan Ramadhan yang akan datang. InshaAllah. :)

Actually raya kali ni aku rasa lebih bermakna  mungkin kerana tidak buang masa mengadap tv seperti tahun2 sudah. Mungkin sebab aku sudah nampak apa yang boleh aku kecapi dalam bulan ni. Bukan duit raya! (kalau ada pun best jugak..hehe) Raya nilah masa yang paling sesuai untuk kita saling menziarahi sanak saudara. Banyak yang sudah berubah so kita kena selalu catch up & up to date isu2 keluarga. Eratkan ukhuwah dengan kunjung-mengunjung. Paling penting, akhlak Islam tu yang kena bawa ke mana2. Jangan sampai amalan Ramadhan kita sia2 disebabkan dosa2 pada bulan Syawal ni. So, guide yourself & family supaya tidak lari dari berpegang pada tali2 Allah. :D

Aku mahu membebel tapi schedule agak padat dengan aktiviti ziarah ni, either kami ziarah or kami diziarahi. So, aku kepilkan bersama beberapa keping gambar sebagai pengganti kata2. Biarlah mereka yang berbicara. ;)

bodyguards sekolah datang serbu rumah! :p

kakak & ipar yang (sila sambung sendiri..haha)

interframe..hiks!

ipar sebaya..sama chomei kan?? :p

disebabkan mereka datang sejam awal dari plan,
maka terkontang kanting la aku dengan periuk belanga!

ayu sangat! *muntah*

Kaisara belajar cium tangan orang demi raya!

#gambar lain akan diupload inshaAllah.

p/s : bagaimana raya awak? sudah disampaikan salam saya pada keluarga? ;)