Tuesday, October 4, 2011

Perjuangan Baru Bermula

Salam. Hi! ^^

Kali ni aku nak guna bahasa kebangsaan untuk menulis dalam blog ni. So, for those who don't know how to read this..just wait for other posts..hehehe.

Hidup sebagai seorang pelajar universiti bukan mudah. Banyak dugaan & cabarannya. Lebih2 lagi bagi anak kampung seperti aku yang harus berdikari di tengah bandar metropolitan ini. (ayat tak boleh blah! hahaha)Aku bersyukur menjadi seorang mahasiswa Universiti Malaya. Di sini, serba serbi ada..tapi semua melibatkan kos. Mahu ke mana2 perlu ada duit..duit tambang, duit makan, duit beli barang & baaanyak lagi. Pokoknya, duit memang PENTING! Lepas tu, aku kena pantas bergerak. Tiada lagi istilah relax di sini. Kalau mahu ke kelas, aku kena ready sejam lebih awal. Bukan apa..sebab aku takut terlepas bas. Tempat aku tidak jauh sangat tapi tetap memakan masa yang agak lama untuk sampai. Mahu belajar pula, kena pandai agih masa & fokus pada banyak perkara dalam masa yang sama. Tiada lagi nota bertulis dari cikgu, tiada lagi istilah "ulang semula" kalau sudah terlepas sebab kelekaan sendiri, tiada lagi cikgu yang mahu kejutkan daripada tidur sebab mereka takut kita ketinggalan pelajaran. Kawan2 pun susah mahu cari yang boleh bersama selalu. Mahu cari yang satu kepala tu pun susah, apa lagi yang satu kos, satu kelas, satu tutorial. Jadi, memang kita tidak akan ada kawan yang akan selalu ada dengan kita. Pendek kata, semua kena berdikari.
Apa yang aku hendak kongsikan kali ni bukan pasal kos sara diri aku di sini yang SANGAT TINGGI..ataupun kepayahan aku untuk menepati masa (lebih kepada mengejar masa)..mahupun kesusahan aku menahan mata demi memastikan aku tidak blur dengan kuliah para prof..huhuhu..tapi lebih kepada mendorong rakan2 seperjuangan & diri aku sendiri untuk terus gigih berusaha. Fikir positif. Semua berlaku ada hikmahnya. Ada kos & imbalannya. Aku bersyukur sangat2 ke hadrat Ilahi sebab menjadi insan terpilih yang berjihad atas namaNYA. & dalam jihad ini, walaupun sukar tapi aku dipertemukan dengan insan2 yang aku kategorikan sebagai sahabat. Mungkin ini salah satu hikmah disebalik persoalan kenapa aku terdampar sendiri di rantauan. Aku diberi peluang untuk mengenal hati budi insan2 yang tidak pernah aku temui selama 20 tahun aku bernafas di dunia ini..diberi peluang untuk bersusah payah & bergelak tawa bersama mereka yang sudah aku anggap sebagai sahabat sejatiku. Mungkin terlalu singkat masa perkenalan kami untuk aku melabel mereka sedemikian & mungkin aku hanya tahu 5% sahaja daripada diri mereka yang sebenar tapi sudah ada akar2 kepercayaan yang bertaut pada simpulan perhubungan kami..aku yakin itu, insya Allah. (ayat budak sastera..hehehe)
Yang pasti, aku masih bertahan..masih berjuang & masih ingin terus mara ke hadapan. Aku tidak menjanjikan kekuatan yang beterusan kerana masih jauh perjalananku..tapi aku berjanji untuk terus berusaha mengejar cita2 dengan bantuan tenaga pengajar, galakan para sahabat, doa ahli keluargaku & yang paling penting, redha Allah swt. Barulah perjuangan ini lebih bereti..

p/s : dear UH, aku berusaha menjaga hati..doakan aku mampu terus fokus dalam pengajianku sehingga terbuka hijab antara kau & aku.
: buat kamu yang mengetahui, ini pandanganku..aku luahkan kerana menganggap kamu sahabatku. siapa diri kita sekarang ialah apa yang Allah telah takdirkan & kehendakkan. bagaimana ia dapat terjadi hanyalah satu cara..apa yang hadir bersama perubahan itu tidak semestinya kekal buat selamanya. mungkin Allah ingin menguji sejauh manakah kita berubah keranaNYA. mencintai tidak sama dengan keinginan untuk memiliki..ingin berusaha tidak salah tapi jangan jadikannya alasan kerana kedegilan kita yang masih tidak rela melepaskan..& jangan pula jadikan ia penghalang untuk kita mencari insan yang tersedia untuk kita. redhakanlah takdir tuhan..

6 comments: