Thursday, October 7, 2010

cinta (entry yang aku janji tu)

Aku rasa terpanggil untuk mencoret kata2 tentang cinta. 'Seruan' ni pun datang bila terpandang sesuatu yang mengingatkan aku dengan isu ni. Lepas tu terus aku cuba imbas input2 yang pernah aku baca dulu. Banyak tazkirah dan artikel soal cinta yang aku pernah baca. Maklumlah, jiwa remaja (lebih kepada kanak2 aku rasa..huhu). Dulu dengan sekarang memang berbeza kalau menyentuh soal cinta ni. Jadi hari ni aku mau bagi kita sama2 sedar tentang perbezaan CINTA dulu dengan CINTA sekarang. CINTA dulu ni merujuk kepada zaman Rasulullah ya.

Sebelum aku mula, aku mau kongsi beberapa hadis tentang cinta sebagai muqadimah. Antaranya (jangan lupa baca selawat ya..),

a) Sabda Rasulullah, melalui Anas r.a: "ada 3 perkara yang barangsiapa dalam dirinya ada 3 perkara tesebut, dia pasti merasakan manisnya iman iaitu ; Allah dan Rasul dicintainya lebih daripada yang lain, mencintai seseorang tiada lain hanya kerana Allah dan tidak ingin kembali kepada kekufuran setelah diselamatkan Allah sebagaimana dia tidak ingin dicampakkan ke dalam api."

b) Sabda Rasulullah: "Sesungguhnya kelak pada Hari Kiamat Allah akan berfirman, “Di mana orang-orang yang saling mencintai kerana keagunganKu? Pada hari ini Aku akan memberikan naungan kepadanya dalam naunganKu di saat tidak ada naungan kecuali naunganKu”"

c)Sabda Rasulullah: "Sesiapa pun tidak akan merasakan manisnya iman, sehingga ia mencintai seseorang hanya kerana Allah semata."

Baiklah, kita mula dengan kisah2 cinta zaman baginda. Lepas tu aku bagi perbezaan dengan CINTA zaman ledakan teknologi ni sebagai renungan bersama. Emm..CINTA dulu berlandaskan akidah bukan nafsu semata2, betul kan? Pada zaman nabi, orang memandang tinggi pada cinta. Cinta yang paling utama ialah cinta kepada Allah dan Rasulullah. Kemudian barulah cinta sesama insan, sama ada ibu bapa dan ahli keluarga..teman..jiran..pendek kata,umat Islam ketika itu. Apabila cinta kepada Allah dan Rasulullah melebihi cinta segala2nya, cinta sesama manusia akan hadir tanpa mengira suku, warna kulit mahupun darjat. Banyak sebenarnya kisah2 cinta zaman baginda Rasulullah yang menarik dan boleh jadi bukti menunjukkan rasa CINTA mereka. Tapi aku cuba recall 3 kisah yang paling famous aku rasa. Aku bagi sinopsis saja sebab namanya pun recall, bukan rewrite..huhu.

1) Seorang muslimah yang rupawan, dari keluarga yang so Islamic dan boleh dikatakan cukup serba-serbi sanggup dikahwinkan dengan seorang lelaki yang serba kekurangan kerana akhlaknya yang terpuji. Walaupun masyarakat sekeliling memandang rendah dengan lelaki itu, namun muslimah tersebut tetap bersetuju untuk menikahinya. KENAPA?? Kerana CINTA muslimah tersebut kepada Allah dan Rasulullah melebihi segalanya. Lelaki itu merupakan lelaki yang disuruh Rasulullah untuk meminangnya. Pilihan Kekasih Allah tidak mungkin silap! Itulah yang cuba ditegaskannya. Malah dia bersyukur kerana dirinya mendapat bantuan Allah untuk mendapat jodoh yang mulia.

- Taat betul muslimah tu kan..? Tapi kamu?? Itu tidak sesuai, ini tidak setaraf, tidak layak, tidak matching..pot pet..pot pet... BANYAK SONGEH! Pilih pasangan macam pilih aksesori. Masa kamu buat kesimpulan tu, ada kamu terfikir bahawa orang lain pun ada perasaan? Janganlah cerewet sangat. Mau yang handsome macam (pilih artis lelaki yang kamua rasa encem) lar, mau cantik macam (pilih artis wanita yang kamu rasa cun), mau yang banyak kaya raya lar, mau yang ada pangkat lar, mau itu, mau ini.. STOP! Kamu ingat kamu tu sudah cukup sempurna untuk dapat Mr./Miss Perfect?? Ok, aku tidak mau pandang rendah dengan kamu. Mungkin betul kamu ni sudah cukup sempurna, cukup serba-serbi, tapi kamu ingat ada manusia yang sempurna macam yang kamu gambarkan tu di dunia realiti ni? Nope! Impossible! Kenyataannya, tiada manusia yang sempurna! Apatah lagi robot atau manusia klon. Suka atau tidak, itu hakikat yang kamu kena terima. Hmm..benar, tidak salah mengharapkan yang terbaik. Aku pun sentiasa berdoa untuk mendapat jodoh yang terbaik untukku nanti. Tapi siapalah kita bagi menentukan pasangan terbaik untuk diri. Itu semua urusan Allah di Luh Mahfuznya. Kita harus terima pilihanNya untuk kita dengan reda sebab DIA lebih mengetahui. Kalau pun kita tidak suka, jangan dihina insan itu sebab mungkin dialah pilihan terbaik Allah untuk kita nanti. Kan sudah dinyatakan berkali2, mungkin yang kita inginkan bukan yang kita perlukan.. Begitu juga sebaliknya.. (kamu tu termasuk aku juga kan, baru adil..huhu.)

Hah, itu baru satu. Ada lagi dua cerita lain. Aku mau teruskan tapi lebih baik berhenti dulu sebab sebenarnya mata ni perlukan rehat..(almost 1.30 am sudah).. Jadi aku akan sambung entry ni nanti bila aku ada waktu panjang untuk blogging..insya Allah.

p/s: aku baru teringat yang aku ada janji lain dengan kamu..mau tulis tips berdepan ujian Allah. maaf ya..insya Allah aku cuba sediakan secepat mungkin. doakan aku supaya diberi kesempatan untuk menunaikan setiap janjiku..amin.

No comments:

Post a Comment