Sunday, December 4, 2011

Sunshine

Siapa belum pernah tengok 3 Idiots? (For those yang pernah watch movie ni, tidak perlu excited sangat..diam2 sudah.) Kamu belum? Serious??? Its ok, go & watch it NOW! (eh..I mean, lepas baca entri aku ni ok..hehe)Well, mesti kalian hairan kenapa hari ni aku mention pasal 3 Idiots. Saja..sebab aku suka.
3 Idiots ni best. Aku suka dengan penceritaannya. Aku suka menghayati keindahannya. Aku suka melihat cara pengolahannya. Cerita ni nampak biasa tapi penuh dengan simbolik, value. Cerita ni buat kita sedar yang setiap keistimewaan yang ada pada orang lain, pasti ada keperitannya yang kita tidak lihat. Kita selalu cemburu dengan kelebihan orang hingga kadang2 kita alpa untuk bersyukur dengan apa yang kita miliki. Allah kan Maha Adil. Kalau DIA memberi kelebihan kepada seseorang, mesti DIA juga memberinya kekurangan, kepayahan atau kehilangan. Begitu juga dalam persahabatan, kena ada give & take..& jangan lupa, sacrifice. Bila kita membina persahabatan, kita mesti tahu bertolak ansur, berusaha memahami, sentiasa setia & sedia berkorban. Walaupun kita sudah kenal lama tapi hati tetap boleh berubah2. Mungkin hari ni kawan kita suka ni, esok dia tidak..so, kita kena cuba memahaminya & jika ada salah faham yang timbul, cubalah bertolak ansur. Jangan asyik ingin menang..tapi jangan pula selalu mengalah. Kawan boleh menjadi insan yang selalu ada dengan kita. Mereka juga boleh jadi KEKASIH paling setia. Tapi untuk mendapat kawan seperti itu, kita MESTI jadi setia terlebih dahulu. Jadilah pendengar yang baik. Malah, dengarlah juga kata hati yang tidak pernah diungkapkan pada kita. Maksud aku, cuba fahami lenggok bahasa badannya, isyarat tubuhnya..sebab tidak semua perkara boleh diluahkan dengan kata2. Percayalah, kawan sejati lebih mudah ditemui daripada boyfriend/girlfriend di luar sana. Kalau balak, walau kita setia separuh nyawa..tiada jodoh berpisah jua. Kalau sahabat, setia kita pasti meraih ketaatannya. Kalau mereka ada masalah, bantulah dengan ikhlas. Tidak perlu menunggu mereka memintanya. Sedialah berkorban..seperti mana para sahabat Rasulullah sanggup berkorban untuk baginda. Tapi kena ingat..IKHLAS & jangan mengharapkan apa2 BALASAN daripadanya. Cukup meminta balasan itu daripada ALLAH..itu yang sebaik2nya. :)
Oklah..aku kena sambung buat assignment yang entah bila hendak siap ni..huhu. Chaow!! Salam... Eh..eh!! Sebelum tu, ni lagu favorite aku dalam movie ni. Dengarlah..Bacalah translation di bawah video tu..hehe.

p/s : I got to know this story & jatuh minat dengan lagu ni sebab seseorang. Seseorang yang benar2 ingin aku temui. Thanks dude..u mean something to me.

1 comment: